Literatuur
icoon instrumenten

Het effect van groepstrainingen op het zelfvertrouwen van ouders van kinderen t/m 6 jaar

Kunnen groepstrainingen ingezet worden om het zelfvertrouwen te vergroten van ouders in hun eigen kunnen om hun kinderen op te voeden? Deze studie toont aan dat dat het geval is.

Inhoud

De VVE- en kleuterperiode is een bepalende periode voor fysieke en mentale gezondheid op de lange termijn. Hierom is het een belangrijke periode voor effectieve interventies. Het gedrag van ouders is een belangrijke factor waarmee de ontwikkeling van kinderen beïnvloed kan worden. Groepsinterventies, waarin ouders in een groep getraind worden, worden vaak gezien als een efficiënte en goedkope manier om via de ouders het gedrag van kinderen te verbeteren. Deze trainingen zijn vaak gericht op het vergroten van de zelfvertrouwen van ouders in hun eigen kunnen. In dit onderzoek zijn vijftien wetenschappelijke studies naar het effect van groepsinterventies voor ouders samen bekeken.

Opvoedingsvaardigheden leren in een groep

De studie keek naar onderzoeken waarin ouders opvoedingsvaardigheden aangeleerd kregen in een groep. Naast de groepsbijeenkomsten hadden veel trainingen ook huiswerk en opdrachten voor thuis. Tijdens de groepsbijeenkomsten waren er groepsdiscussies, rollenspellen en werd trainingsmateriaal bestudeerd. De meeste trainingen gingen over opvoedingsvaardigheden in het algemeen, een paar trainingen gingen over specifieke situaties, bijvoorbeeld kinderen in slaap krijgen. Sommige trainingen waren een eenmalige bijeenkomst, andere trainingen hadden 15 weken een bijeenkomst per week. 

Positieve impact

De groepstrainingen aan ouders blijken een positieve impact te hebben op de zelfvertrouwen van ouders van kinderen tot zes jaar. Het blijkt niet uit te maken of deze trainingen algemeen zijn of een specifieke focus op een situatie hebben. 
 

Aanbevelingen

Groepstrainingen aan ouders zijn een goed middel om het vertrouwen in het eigen kunnen van ouders van kinderen onder de zes jaar te vergroten.

Ga naar artikel